Aquells temps, on l’important era veure créixer als teus fills, estar amb les persones que estimes, arribar a casa i sentir que no hi ha un lloc millor, viatjar amb l’únic propòsit de gaudir de la destinació, tornaran. Però avui, quan les xifres de la Covid-19 sobrepassen l’enteniment, volem demanar-te que ens ajudis quedant- a casa a tenir cura de tu, de la teva família i de tots nosaltres.

A Serveis Mèdics volem seguir cuidant de la teva salut per això hem doblat els recursos dels nostres serveis d’urgències de 8.00 a 22.00 i augmentat la disponibilitat per a les consultes no presencials dels Metges de Família (consultes telefòniques al 972 400004 o per correu electrònic ) perquè ens sentis propers i poder donar la millor resposta possible a les teves necessitats.

 

Algunes preguntes sobre Covid-19

  1. Com es pot contraure la infecció?

La transmissió es produeix principalment pel contacte directe amb les secrecions respiratòries d’una persona malalta, per exemple, a través de la tos o l’esternut. Aquestes secrecions poden infectar una altra persona si entren en contacte amb el seu nas, ulls o boca. Per això, és important tapar-se la boca amb mocadors d’un sol ús o amb la part anterior del colze en tossir i rentar-se les mans. No hi ha evidència que els aliments siguin una font o via probable de transmissió del virus, tampoc els animals domèstics, en tot cas, els animals poden funcionar com a portadors passius de partícules virals (a la seva pell, al nas, etc.). Aquesta situació es podria donar en cas que una mascota estigui exposada al virus per persones que pateixin la Covid-19.

2.  Què puc fer per protegir-me?

Quedar-se a casa per evitar els contagis, rentar-se les mans sovint. Fes consultes amb el teu metge de forma no presencial. Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida. Si heu de sortir mantenir una distància de 1,5-2m amb les persones. Evitar el contacte proper amb persones que tinguin símptomes d’infecció respiratòria. Després de manipular objectes, sobretot a llocs públics, cal abstenir-se de tocar-se la boca, el nas i els ulls sense haver-se rentat abans les mans. Evitar les aglomeracions i els espais tancats amb un gran nombre de persones. Protegir la gent gran i les persones amb malalties cròniques i evitar les visites als centres residencials. Evitar viatjar, si no és imprescindible.

3.  Què es recomana per anar a comprar?

Portar el nas i la boca tapats (mascareta o similar); fer servir guants per tocar els aliments; portar una bossa o un carretó propis; rentar-se les mans entornar a casa. Abans de fer-lo servir, es pot utilitzar desinfectant per netejar la nansa per on s’agafa el carretó de la botiga.

4.  Són recomanables la mascareta o els guants per evitar el contagi?

L’ús de les mascaretes és crucial per personal sanitari i persones que tenen símptomes compatibles amb la Covid-19 i aquelles persones que tenen cura (tant a casa com al centre sanitari).

El coronavirus pot sobreviure en superfície des d’unes hores a nou dies, si una persona porta guants i toca una superfície amb virus, aquests també poden sobreviure en els guants i es podria adquirir la infecció per tocar-se el nas, els ulls o la boca amb els guants.

5.  Puc estar afectat?

Si has tingut contacte estret, estat en el mateix lloc 15 minuts o més i a una distància inferior a 2 metres, amb una persona que sigui un cas probable o confirmat i a més tens algun dels símptomes següents: malestar general, febre alta, tos, sensació de falta d’aire consulta telefònicament amb el teu metge.

 

6.  Quins són els símptomes?

Els símptomes de la COVID-19 poden trigar entre 1 i 14 dies a aparèixer, encara que normalment triguen entre 5 i 6 dies. Els símptomes més comuns són febre, cansament i tos seca. No obstant això, també poden produir-se altres com mal de coll, congestió nasal, rinorrea (secreció nasal), dolors, diarrea i pèrdua del sentit del gust i de l’olfacte. En el 80% dels casos, les persones es recuperen sense més problemes i sense necessitat de realitzar un tractament especial, però cal posar especial atenció si la situació s’agreuja i es presenten dificultats per respirar. També és important tenir en consideració factors de risc com és el cas de persones majors de 60 anys o aquelles que pateixin altres afeccions com diabetis, problemes cardíacs, hipertensió arterial, malalties pulmonars cròniques o immunodeficiències.

7.   Informació actualitzada i veraç sobre la Covid-19?

Hi ha informació falsa que circula per Internet i les xarxes socials que fomenta la por. Als següents enllaços pots trobar informació actualitzada i de qualitat: